יום שבת, 1 ביולי 2017

דרך הגב - תובנות לקיץ הישראלי


שוב הגיע הקיץ
שוב הלחות מטפסת ומטפסת
שוב אנחנו מטפטפים זיעה מבלי שהתאמצנו
ו... מדליקים את המזגנים הגואלים :)))
תמיד דימיתי את השלב הזה שבו החלטנו להדליק את המזגן בפעם הראשונה
כ"נקודת אל חזור"... "דרך שאין ממנה חזרה..."
כלומר מרגע שהדלקנו אותו והרגשנו את השפעתו על הסביבה הלחה
לא נוכל יותר להתנהל ולחיות בלעדיו..
אם יש ברשותכם את ספרו של אפרים קישון "ספר משפחתי",
חפשו את "חמסין" (אני בכלל אוהב את קישון ז"ל, הכתיבה שלו כל כך קרובה למציאות שלנו :))
רק מה.. למזגן עוד השלכות על החיים שלנו חוץ מלגרום לנו להפסיק להזיע.
מתברר שהשרירים שלנו, בעיקר אלו של הגב, מגיבים בצורה לא כל כך חברותית
לנוכחותו של המזגן ונוטים להיתפס, בעיקר כאשר המזגן נוכח בשעות הלא פעילות שלנו... בלילה!!
אבל בואו נעצור לרגע..
במהלך השנים בהם אני עוסק בשיקום תנועתי (פילאטיס ותחומי אימון נוספים) חקרתי את
נושא השרירים העמוקים בגב, ניסיתי להבין מדוע יש תקופות בהן אנחנו חשופים
ורגישים יותר מתקופות אחרות. חיפשתי קשר בין גורמים המשפיעים על השרירים
האלה שיכולים לעיתים לפגוע לנו משמעותית באיכות החיים.
לפני שניגע בגורמים האלה יש להבין את משמעות המילה איזון (לא מההיבט של שיווי המשקל)
קראו את הדברים שכתב הכירופרקט ד"ר שמי שגיב מהמרכז לכירופרקטיקה נוירולוגית
( http://www.chiropract.co.il/נתפס-לך-הגב/):
"לאלו מאתנו שחוו אירוע שבו הגב נתפס, ננעל, מודעים לעוצמת הכאב והמגבלה הגופנית של אי יכולת לזוז כלל ומוצאים עצמם 
נאלצים  לזחול לשירותים. אך מה? או כיצד? קורה מצב שבו כול שרירי עמוד השדרה מתכווצים בעוצמה שכזאת? לרוב אנו מנסים לייחס זאת לפעולה שעשינו: "התכופפתי לא נכון", אך למצב זה קדמו תהליכים מצטברים, מה הם התהליכים שהובילו לתגובה קשה זו?
ובכן, ניתן לדמות מצב זה, שבו הגב נתפס, כמו מערכת החשמל בבית. אם נדליק את המזגן ואת דוד המים ייווצר עומס חשמלי. אם נמשיך להפעיל מכשירים נוספים, העומס החשמלי יגבר עוד יותר. לבסוף, נדליק את הקומקום החשמלי והפקק קופץ. מדוע? זהו מנגנון שנועד למנוע את קריסת מערכת החשמל בבית והרס מכשירי החשמל. כך גם, במידה מסוימת,  מערכת העצבים מתנהגת.
ניתן לראות את עמוד השדרה והעצבים המתפצלים ממנו אל כול מערכות הגוף – שרירים, לב, נשימה, עיכול ועוד, בדיוק כמו קופסת הנתיכים בבית. מקופסת הנתיכים מתפצלים קווי מתח את כול מכשירי החשמל בבית. כשגופנו תחת עומס, אם זה עומס פיזי, מנטאלי או רגשי, מערכת העצבים מגיבה תוך כיווץ השרירים הנדרשים. כיווץ השרירים יוצר עומס, מתח, במערכת העצבית ובעיקר בחוט השדרה.
אט אט ככול שהעומסים מצטברים- אם מהרמת משאות, ישיבה לא נכונה, מתח ולחץ, מתגבר גם המתח העצבי -נוירולוגי. כשהמתח הנוירולוגי מגיע לסף שבו קיים חשש לנזק בלתי הפיך למערכת העצבית, מופעל מנגנון, מגננתי, הגורם לנעילת עמוד השדרה, שתכליתו: אל תזוז!!  זו תגובה אוטונומית, רפלקסיבית, של מערכת העצבים. כול ניסיון לשחרר נעילה זו, באמצעים כאלו או אחרים, ילווה בהתנגדות קשה  עוד יותר של מערכת העצבים ויעצים את הכאב אף יותר.
התכווצות שרירי עמד השדרה היא כול כך חזקה שכול תזוזה גורמת לכאבים עזים. כיווץ השרירים גורם ללחץ על החוליות וכתוצאה אף עלול לגרום לדחיסת או אף פריצת (בלט) הדיסק .
כדי להימנע ממצבים אלו יש להיות ערניים לרחשי הגוף. ברגע שאנו מזהים את המתח הגואה בגוף, אם זה במגבלה בתנועה, או בכאבים, או כול שינוי פיזיולוגי ו\או גם רגשי\מנטאלי יש להאט או לעצור. במצב זה יש להיעזר באמצעים להורדת המתח בגוף- תרגילי מתיחות, תרגילי נשימות, מנוחה או התעמלות קלה. באם לא צייתנו לתמרורי האזהרה, אנו עלולים לחצות את הקו שבו אין משם חזרה – התכווצות השרירים ונעילת עמוד השדרה."
אני יודע שהדברים של ד"ר שגיב הם כמו מראה בפנים של רבים מאיתנו, שכן החיים שלנו עמוסים במתח פיזי מנטלי ורגשי. לא יעזרו המשפטים הנדושים בהם אנחנו עושים שימוש ("אני רגיל למתח...", "שום דבר לא מזיז לי..." ועוד...) כיוון שתגובת שרירי הגב היא אוטונומית לחלוטין... אין לנו שליטה על האירוע...
השליטה היחידה שאנחנו יכולים לפתח היא היכולת לטפל בגורמים המביאים לשרירי הגב "להרים ידיים".
הגורמים שלדעתי הם המשמעותיים ביותר והניתנים לשיפור/תיקון הם: (לא בהכרח בסדר חשיבותם...)
1. איזון נוזלים/מינרלים - שרירי הגוף מורכבים מ-66% מים!!! פעילות הכיווץ וההרפיה של השריר תלויה באיזון מינרלי (נתרן ואשלגן בעיקר) כלומר שריר הנמצא בחוסר איזון כתוצאה ממחסור בנוזלים או מינרלים (בהזעה אנחנו מאבדים את שניהם בכמויות גדולות) עשוי להיפגע תפקודית. זו הסיבה שכאשר הלחות עולה ואנחנו מזיעים יותר, מצב חוסר האיזון הוא רק שאלה של זמן. שרירי הגב העמוקים רגישים במיוחד למצבים של חוסר איזון וכאשר הם נכנסים למצב של ספזם/נעילה (spasm) הם לוחצים על עצבים שיכולים לשתק את תנועת כל הגוף!! חשוב להבין שכשאנחנו יושבים בסביבה ממוזגת אומנם ההזעה לא מורגשת אבל איבוד הנוזלים אפילו מוגבר יותר כי הלחות היחסית בסביבה יורדת והגוף יכול לאדות יותר נוזלים שהוא מפריש על העור לסביבה (בתהליך הזעה הגוף מפריש נוזלים על העור ומאדה אותם לסביבה בעזרת הסעת חום מפנים הגוף לפריפריה). מה עושים? - קובעים יעד שתיית מים יומית ומנסים לעמוד בו (מחשבון מים בקישור הבא:
https://www.goleango.com/show_calculator_heb.php?cat_id=9&art_id=82). לגבי המינרלים דאגו לאכול ארוחות מאוזנות והם יגיעו לגופכם או קחו תוסף בתקופות "מועדות לפורענות"...
2. פעילות תנועתית לשרירי הגב (ובכלל לשרירי הגוף) - נכון, אני "משוחד" כי פילאטיס זה מה שאני עושה... אבל שריר בריא הוא שריר ששומר על היכולת שלו להתכווץ (כוח) ולהתארך (גמישות) ולנוע במלוא טווח התנועה הפוטנציאלי שלו (מוביליות מפרקית). חשוב מאוד לשמור על איזון גם בין מרכיבים אלו. כלומר לא יותר מדי כוח/גמישות/תנועה. זה בדיוק מה שאנחנו מלמדים בסטודיו יום יום. איזון!!! 
3. שיקום מערכות/שינה - הגוף משקם את עצמו כאשר אתם ישנים. מעט מדי שעות שינה הם גם מקור לחוסר איזון וכך גם עודף שעות שינה... (הגוף נמצא בחוסר תנועה יותר מדי זמן...) 
4. מיזוג אוויר - שרירים מייצרים חום כאשר הם פועלים ולכן יעיל יותר להיות בסביבה ממוזגת בזמן פעילות (גם אז לא מומלץ לטמפרטורה להיות מתחת ל-24 מעלות). מצד שני ככל שהפעילות השרירית מצטמצמת (בלילה כמעט ואין פעילות שרירית..) סביבה ממוזגת הופכת להיות מסוכנת בעיקר לשרירי הגב העמוקים. לכן מומלץ להעלות את טמפרטורת המיזוג בלילה ל-26 מעלות ולדאוג שזרימת האוויר לא תהיה מכוונת לכיוון הגב. כמו כן עדיף לכסות את איזור הגב (חולצה או שמיכה דקה) כדי למנוע התקררות יתר של האיזור.
5. יציבה והתנהלות נכונה ונבונה במאמצים - יציבה לקויה יכולה להביא למצב שקיים חוסר איזון בין צדדי הגוף ולעומס יתר על צד אחד. צריך ללמוד איך להגיע לאיזון יציבתי (פילאטיס!!!) ולשפר את תפקוד השרירים התומכים את עמוד השדרה (Core Muscles & Pelvic Floor Muscles). תרגול קבוע ונכון של השרירים האלה יביא אותם למצב שהם מאומנים ולכן לא "מופתעים" מכל התכופפות או פיתול במהלך היום.
כמו כן, לפני שאתם ניגשים להזיז ספה כבדה או להניף את הילדים בהנאה חשבו האם אתם מורגלים לביצוע מאמצים כאלה. כמו שכתב ד"ר שגיב,  אירוע גב הוא בדרך כלל צירוף של מספר גורמים ולעיתים "נעילת" הגב מתרחשת בעמידה רגילה... אבל היא תוצאה של הרבה התרחשויות ו"נורות אדומות" שקדמו לאירוע.

אשמח לקרוא מה אתם חושבים.
כתבו כאן או בפייסבוק או למייל avipapo@gmail.com
ספרו לי על התובנות שלכם בכל הקשור לגב שלכם ובכלל לקיץ הלח שעובר על כולנו.
קיץ נעים לכולם!!!

באהבה.
אבי.